• Weer
 • Login

Hoe speel ik sneller

Het grootste probleem op veel golfbanen, waaronder de onze, is slow play (langzaam spel).  Met name in wedstrijden is dat vervelend voor de andere deelnemers die wel lekker vlot door de baan willen en kunnen. Links en rechts zijn  er veel tips te vinden over hoe het sneller kan. De belangrijkste tip is echter wel:

Ga niet sneller spelen maar efficiënter.

De beste tips die we in dat kader vonden zijn hieronder samengebracht.

 1. Als het uw beurt is om te slaan, zorg er dan ook voor dat u echt klaar staat. Dus op de afslagplaats met de bal al klaargelegd of klaargezet en de juiste stok in de hand. In de baan met de juiste stok en bij de bal.
 2. Probeer, als u naar uw bal toeloopt, al de afstand in te schatten van uw bal naar het volgende daalpunt. Dus niet pas als u bij de bal bent. Dat versnelt de stokkeuze.
 3. Rijdt u in een buggy die op bepaalde paden moet blijven? Neem dan twee stokken mee als u naar de bal loopt, dan hebt u altijd de goede stok bij u.
 4. Neem altijd een extra bal mee in uw broekzak of jaszak. Als u ook maar enigszins twijfelt over het terugvinden van uw bal, sla dan een provisionele bal. Het kost niks meer, en het kost al helemaal geen strafslagen.
 5. Klets niet teveel op de green, dat kan ook prima als u naar de volgende hole loopt.
 6. Als u heeft uitgeholed maak dan geen oefenputts meer. De ander moet dan wachten met de vlag en de flight achter u wil ook graag doorspelen.
 7. Noem bij het opnemen van de bal na het uitholen gelijk het aantal slagen dat u zelf geteld heeft. Mocht uw marker een ander aantal geteld hebben dan kan direct bij de volgende afslag een reconstructie worden gemaakt.
 8. Vul de scorekaart in als u naar de volgende hole loopt, niet op de green.
 9. Les in de baan: niemand zit op uw advies te wachten. En als u het toch graag kwijt wilt, doe het dan op de drivingrange of op de puttinggreen.
 10. Zet uw tas of trolley aan de zijkant van de green neer in de richting van de volgende hole (nooit voor de green). Als dit betekent dat u een stukje moet omlopen doe het dan toch maar. Want u bent met uw flight dan toch sneller van de green weg na het uitholen.
 11. Zoeken naar de bal “mag” niet langer duren dan twee minuten, al zeggen de regels dat u drie minuten de tijd hebt. Bent u vastbesloten die bal toch terug te vinden? Laat dan meteen het groepje achter u door.
 12. Als uw tegenstander of medespeler naar de bal gaat zoeken en u bent in de gelegenheid om eerst te slaan, doe dat dan. Ga daarna mee zoeken.
 13. U mag als eerste afslaan omdat u de vorige hole heeft gewonnen, maar u bent nog niet klaar? Laat dan degene die wel klaarstaat voorgaan.
 14. In matchplaywedstrijden worden korte putts vaak gegeven. Krijgt u een z.g. “gimmie”? Ga dan toch niet uitholen, maar raap de bal op en loop naar de volgende tee.
 15. In Stableford kunt een bepaald aantal punten per hole verdienen. Hebt u al zoveel geslagen dat er geen punten meer te halen zijn? Raap de bal op (ook in de baan) en loop met uw medespeler mee tot hij of zij de hole afmaakt. Speel dus niet verder.
 16. Maak één proefswing voor dat u slaat. Heeft u ooit iemand vijf proefswings zien maken en daarna een prachtige drive over de fairway zien maken? Dan hebt u een wonder gezien. Wij zagen het nog nooit.
 17. Als u nog een korte putt heeft te maken, maak hem dan (na dat gemeld te hebben), in plaats van te merken en op te nemen.
 18. Telefoneer nooit in de baan.
 19. Kijk naar de bal van uw medespeler of tegenstander als hij slaat. Zo weet u ook waar hij of u moet zoeken.
 20. Haal de vlag er pas uit als een medespeler dit vraagt maar laat eerst de spelers uitholen die de vlag graag in de hole hebben. Het wint tijd. En bekijk meteen uw puttinglijn als de ander aan het putten is (maar dat hoeft dan niet aan alle kanten, tenzij u een pro bent).
 21. De eerste persoon die heeft uitgeholed neemt, als de vlag uit de hole is gehaald, alvast de vlag op om die direct na het laatste puttje in de hole te plaatsen. We laten niet degene die als laatste uitholed ook nog de vlag terug plaatsen.
 22. “Wacht, wacht, ik sla nog een bal”. Hoezo? Tenzij het natuurlijk een noodzakelijke provisionele bal is.
 23. Plons! Kwam uw bal in het water terecht? Lekker laten liggen.
 24. Loop door. Het is goed voor uw gezondheid en het scheelt stukken in tijd.